Heeft u een geschil binnen de Vereniging van Eigenaren (VvE)? Is een lid van de VvE het niet eens met een besluit? Onze gespecialiseerde advocaten staan u bij met juridisch advies.
Het appartementsrecht kan complex en verwarrend zijn. SWG Advocaten is de sparringspartner en juridische adviseur voor Vereniging van Eigenaren omtrent zaken en geschillen in het appartementsrecht. Ook staan wij de VvE bij in alle gerechtelijke procedures. Van incasso’s van achterstallige betalingen, verzoek van vervangende machtiging tot ontzegging van het gebruik van privégedeelte.
Het appartementsrecht bestaat uit twee onderdelen: de mede-eigendom van het gebouw en het exclusieve gebruiksrecht van een specifiek deel van het gebouw, ook wel: het privé-gedeelte.
Wanneer iemand een appartement koopt, wordt de koper eigenaar van een appartementsrecht en van rechtswege lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). SWG Advocaten behartigt de belangen van de VvE in alle facetten van het appartementsrecht
We zijn uw sparringspartner omtrent de diverse geschillen in het appartementsrecht en staan de VvE bij in alle gerechtelijke procedures.
SWG Advocaten staat de VvE bij in tal van procedures, waaronder:
Wilt u toelichting of heeft u vragen?
Neem dan contact met ons op
Wanneer iemand een appartement koopt, wordt hij/zij geen eigenaar van de woning maar van een appartementsrecht. Juridisch gezien wordt dit aangeduid als ‘gerechtigde tot een appartementsrecht’. De gerechtigde tot een appartementsrecht, oftewel de appartementseigenaar, heeft een aandeel in het gebouw (mede-eigendom) en een exclusief gebruiksrecht van een bepaald privégedeelte van het gebouw.
Er is geen sprake van volledige eigendom, maar van een onverdeeld aandeel in de eigendom van het gehele gebouw. Een “mede-eigendom” dus. Hierin is sprake van een goederenrechtelijke gemeenschap.
Een appartementseigenaar heeft een exclusief gebruiksrecht van een bepaald gedeelte van het gebouw. Dit gedeelte moet voldoen aan de eis dat het als afzonderlijk geheel te gebruiken is. Dit gedeelte wordt als het privé-gedeelte aangemerkt. De overige gedeelten van en in het gebouw worden de gemeenschappelijke gedeelten genoemd. Daarvoor geldt dat de appartementseigenaar enkel de bevoegdheid tot medegebruik heeft.
Iedere appartementseigenaar is van rechtswege lid van een Vereniging van Eigenaars (VvE). Alleen appartementseigenaars kunnen lid van de VvE zijn. Heeft u te maken met betalingsachterstanden of andere geschillen binnen de VvE? SWG Advocaten staat u bij in alle gerechtelijke procedures en incassotrajecten.
Het doel van de VvE is het beheren van de gemeenschappelijke gedeelten van het gebouw. De VvE behartigt daarbij de gemeenschappelijke belangen van de appartementseigenaren, voert het beheer over de gemeenschappelijke delen, ziet toe op rechten en verplichtingen van de appartementseigenaren en houdt een reservefonds voor onderhoud in stand. De VvE mag zich niet mengen in kwesties met betrekking tot het gebruik, beheer en onderhoud van privé-gedeelten.
Besluiten worden genomen door de Algemene Ledenvergadering van de VvE (ALV). De meeste besluiten worden met een meerderheid van stemmen aangenomen, tenzij uit de splitsingsakte een andere stemverhouding blijkt. Besluiten in strijd met de splitsingsakte zijn nietig en worden dus geacht nooit te zijn genomen.
In de schulden en kosten die als gevolg van de wet of het reglement voor rekening van de gezamenlijke appartementseigenaars komen, worden onderling verdeeld. Ieder appartementsrecht betaalt hierin een gelijk deel, tenzij daarvoor in de akte van splitsing of het reglement een andere verhouding is bepaald (art. 5:113 lid 2 BW). Uit het modelreglement dient te blijken welke schulden en kosten voor rekening van de gezamenlijke appartementseigenaars komen (art. 5:112 lid 1 sub a BW).
SWG Advocaten staat de VvE bij in alle gerechtelijke procedures en incassotrajecten. Indien een eigenaar, om welke reden ook, bijvoorbeeld de verschuldigde bijdragen niet betaalt, dan kunt u bij ons het incassotraject starten. Blijft de vordering onbetaald, dan kunnen wij ook de gerechtelijke procedure voor u voeren.
Besluiten worden genomen in de Algemene Ledenvergadering van de VvE, waarbij in de regel geldt dat de meerderheid beslist. De VvE moet bij een besluit rekening houden met de belangen van alle eigenaren. Als een eigenaar het niet eens is met het besluit, dan kan er vernietiging van het besluit worden verzocht bij de kantonrechter. In een dergelijke procedure staat SWG Advocaten de VvE graag bij om zich te verweren tegen het verzoek. Kortom: u kunt bij SWG Advocaten terecht voor alle voorkomende procedures binnen het appartementsrecht.
Wilt u meer weten of heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Wij geloven in een persoonlijke aanpak met advies op maat. Daarom zijn we bij SWG Advocaten altijd bereid u te woord te staan. Voor vragen, toelichting, meer informatie of de nieuwste ontwikkelingen.